11.8.20

13 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΘΗ, του Κώστα Κουτσουρέλη

 Από τη σελίδα φβ του Κώστα Κουτσουρέλη 

13 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΘΗ


Η αισιοδοξία των πολλών δεν είναι παρά δεισιδαιμονία: εκείνη η παλαβή ιδέα ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ ημών, ότι ο καιρός γιατρεύει τις πληγές. Ο άνθρωπος, που το σώμα του παλεύει ακόμη με τις συνέπειες της Νεολιθικής Επανάστασης, πιστεύει ότι με τα ρομπότ αύριο μεθαύριο όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.



Η απαισιοδοξία, αντίθετα, είναι χαρά. Όχι: περνώ όλη τη ζωή μου ζαρωμένος εμπρός στα μελλούμενα δεινά. Αλλά: βέβαιος ότι θα με βρουν, βυθίζομαι ανέμελος στο τώρα.



Χαρά είναι η έξοδος του ανθρώπου από την αυθυπαίτια ωριμότητα. Η επιστροφή στην καθαρτήρια νηπιότητα, πέρα από τους σαχλούς διαφωτισμούς και τις προόδους.



Το άκρον άωτον της σοφίας; Να χαίρεσαι όπως τα νήπια. Ωσάν να μην υπάρχει αύριο και μέλλον.



Χαρά εξοφλητέα προσεχώς, λογάριαζέ την για πόρνη.



Σάρκα απ’ τη σάρκα μου, Χαρά… Έφαγα ολόκληρη ζωή και δεν κατάφερα εντελώς να σε ξεμάθω!



Τι θυμάται το νερό από την τελειότητα του κύκλου που χαράχτηκε πάνω του; Τίποτα. Πώς αλλιώς θα ’ταν σε θέση να την ξαναζήσει; 



Πολιτισμός σημαίνει πόλεμος στη λήθη. Όσο πιο νικηφόρα η α-λήθεια του, τόσο πιο θανατηφόρα.



Πείρα, εκείνο το μικρόβιο το σκαιό που δεν ξεχνά.



Φούνες ο Αμνήμων: το ονοματεπώνυμο του Αδάμ πριν απ’ την Αμαρτία.



Είπαν την ποίηση τέχνη μνημονική, ότι ανακαλεί, θυμάται. Πλάνη απροσμέτρητη! Όπως η Ανάσταση είναι ζωή καινή, και όχι θύμηση αίφνης της παλαιάς, η ποίηση είναι Αναβίωση. Ζωή του χθες που θαλερή ανίσταται στο τώρα.



Στίχους του πένθους και της συντριβής έχουμε σωρό. Η λύπη είναι ευμετάδοτη, κολλητική, κλαίει κανείς κι από συμπόνια. Στίχους για τη χαρά έχουμε ελάχιστους, κι αυτούς ακόμη παρεξηγημένους. Οι κούφιοι τους περνούν για κούφια λόγια.



Η έξαψη, η ύψωση, η στιγμή. Μόνη ζωή: η θαμβωτική και ακαριαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...