24.12.10

μια σκέψη για τα Χριστούγεννα

Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου. 
Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε. 
Οι δρόμοι είναι λευκοί. 
Τ΄άνθη μιλούν. 
Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες. 
Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.

Ανδρέας Εμπειρίκος

Η φέρελπις νιότη στα ευλύγιστα σώματα των εφήβων. Στα βροντερά γέλια. Στις πλάκες. Στην κοροϊδία. Στον ενθουσιασμό που διασχίζει τρέχοντας τη λεωφόρο. Στις βροντερές φωνές. Στα χάνανα. Στο ποδοβολητό καθώς ανεβαίνουν δεκάδες πόδια τις σκάλες του σχολείου. Και μαζί, μέσα σε μια σπίθα που ζητάει εκπλήρωση. Αν τη ρωτήσεις - κι αν υποθέσουμε ότι οι σπίθες μιλάνε - δεν θα ήξερε τι να απαντήσει. Εκπλήρωση είναι ένας πλήρης, ένας τέλειος κύκλος, αλλά αυτό πώς να το αρθρώσει η φέρελπις νιότη; Μπορεί να κλάψει γοερά για μια στιγμή, να πονέσει βαριά, κι ο πόνος να αφήσει χνάρια που αργότερα ίσως γίνουν εργόχειρο ψυχής - αλλά ίσως και όχι (ίσως μείνουν για πάντα ουλές μιας ζωής που δεν ευδοκίμησε). Κι εδώ που τα λέμε, πώς να αρθρωθεί η εκπλήρωση; Πώς να ζωγραφιστεί μέσα στην καθημερινή ζωή, στο μεγάλωμα, στην αγωνία της επιβίωσης, στη συνάφεια και τη ρουτίνα αυτή "η ανάπτυξη  στίλβοντος ποδηλάτου"; Ή στη φτώχεια και στον πλούτο ή σε ό,τι έχει σχέση με την  ασφυκτική πρόσδεση στην πραγματικότητα; "Ζηλεύω τη νιότη", σημαίνει την έχασα για πάντα, γιατί η νιότη δεν δένεται άγρια στον κόσμο. Ίπταται λίγο μέσα στο όνειρο. Κι εμένα, του "ενεργού μέλους της κοινωνίας", που και στην παραγωγή έχω μπει και μεγαλώνω τα παιδιά μου και ακόμα ελπίζω και μοχθώ και πάλλομαι, μου μένει η συγκατάβαση κι η γεύση του πικραμύγδαλου μιας αδιόρατης απώλειας που κρύβεται προσωρινά κάτω από τη γλώσσα στα ετήσια reunion των αποφοίτων ανακατεμένη με μπόλικο αλκοόλ και καρυδόψιχα.
Δεν εξωραΐζω τη νεότητα. Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ανθρώπινη ζωή. Έχει πολλή αγωνία και, ίσως, την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με το Άγνωστο. Η μεγάλη χάρη της όμως, η ύψιστη αρετή της, είναι η αγάπη για το παιχνίδι. Κι επειδή το παιχνίδι είναι ο τόπος κάθε δημιουργικής ενέργειας, εξαίρω την αξία του. Το Παιδί, σαν κι αυτό που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γεννιέται ξανά και ξανά,  παίζει. Ο Νέος  παίζει. Η παιδιά είναι ο σπινθήρας της φαντασίας, του αστεϊσμού, της δημιουργικότητας,  της επινοητικότητας, της έμπνευσης, της ποίησης, της μουσικής, του χορού, της τέχνης στο σύνολό της, της κάθε πρωτότυπης σκέψης, του κάθε παλλόμενου και ζωντανού λόγου. Κι αυτό που στην ενηλικίωση εκπίπτει σε τζόγο, γηπεδικές ιαχές, ή φαντασίωση τηλεοπτικών παιγνίων, δεν είναι παρά μια στρεβλωμένη  αντανάκλαση της ανάγκης και της χαράς του παιχνιδιού. 
Χρειαζόμαστε μια παιδεία που να θάλπει την παιδιά. 
Έτσι  στα γεράματά μας θα πεθαίνουμε διαρκώς νέοι. Και δεν θα δίνουμε στην παραγωγή γερασμένους εικοσάρηδες.
jiagogina

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γερασμένοι εικοσάρηδες... Πόσο δίκιο έχεις.
Δυστυχώς όμως σαν κοινωνία έχουμε το μυαλό μας στον εικοσάρη τον σαραντάρη και τους άλλους δείκτες του ΧΑΑ. Κι αν όχι τους δείκτες αυτούς τουλάχιστον αυτό που αντιπροσωπεύουν. Ο εικοσάρης μάλιστα είναι ο δείκτης της υγείας (αν μπορούμε να μιλήσουμε για υγεία στο χρηματιστήριο) του χρηματιστηριακού συστήματος. Όταν δεν τραβάει ο εικοσάρης τα πράγματα δεν είναι καλά. Δυστυχώς όταν ο εικοσάρης λατρεύεται, καθορίζει και την τύχη των χιλιάδων εικοσάρηδων, που γερασμένοι ξεκινάνε τη ζωή τους. Και είναι γερασμένοι γιατί τους προετοιμάσαμε να λατρέψουν τον εικοσάρη και όχι τις σχέσεις και την ανοικτή καρδιά.
Αυτά δηλαδή που δίνουν ένα νόημα όταν και ο εικοσάρης και ο σαραντάρης και ο εκατοστάρης κι όλοι τους τέλος πάντων, κολλήσουν στην άμμο και κολλάμε και εμείς μαζί τους.
Καλά Χριστούγεννα
Γιωργος (κατά blog Μαικήνας)

Γεωργία Δεληγιαννοπούλου είπε...

Πολύ ωραία η σύνδεση με το Χρηματιστήριο. Βέβαια, εγώ από δείκτες δεν ξέρω, ξέρετε όμως εσείς, αγαπητέ Μαικήνα,και μας επισημαίνετε τον συσχετισμό. Το Χρηματιστήριο είναι κι αυτό ένα παιχνίδι στο κάτω-κάτω!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα αγαπητή φίλη, ¨οτι το αντιμετωπίζουμε σαν παιχνίδι. Αν το αντιμετωπίζαμε σαν σοβαρό θα σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους. Διότι όταν αγοράζω μία μετοχή μετέχω σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν θα έπρεπε με νοιάζει φερ ειπείν αν η εταιρία που μετέχω μετέρχεται ακραίες μεθόδους; (πχ παιδική εργασία) Δεν είναι παιχνίδι λοιπόν φίλη μου.

Γεωργία Δεληγιαννοπούλου είπε...

Αναγνωρίζω ότι είναι προκλητικό να αποκαλώ "παιχνίδι" μια δραστηριότητα που καταστρατηγεί τις αρχές της ανθρωπιάς. Εννοώ, παρ'όλα αυτά ότι πρόκειται για μια στρέβλωση της ροπής για την παιδιά. Στρέβλωση και έκφραση μιας βαθιάς κρίσης, κοινωνικής και ηθικής.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΚΤΟΝ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΛΟΙΠΟΝ

Ιωσηφίνα είπε...

'Πώς να ζωγραφιστεί μέσα στην καθημερινή ζωή, στο μεγάλωμα, στην αγωνία της επιβίωσης, στη συνάφεια και τη ρουτίνα αυτή "η ανάπτυξη στίλβοντος ποδηλάτου";

Είναι οξύμορο. Από τη μια το μεγάλωμα της επιβίωσης και από την αλλη η ανάπτυξις του στίλβοντος ποδηλάτου. Η Ποίησις και η Εκδρομή. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια παιδεία που να τα λαμβάνει και τα δυο υπόψη.
Δεν συνηθίζω να ρίχνω τις ευθύνες στους άλλους (μου αρέσει να τις κρατώ όλες για τον εαυτό μου).
Αλλά θεωρώ ότι το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα ευθύνεται σε ένα βαθμό για την ταλαιπωρία που τραβάω.

Κάποτε, πριν πολλά πολλά χρόνια, ο σοφός φιλόσοφος που τον έλεγαν Πλάτωνα, έλεγε πως η μουσική 'παιδια' / το παιχνίδι, είναι η ουσία της παιδείας. Η μουσική - η τέχνη των Μουσών (η ποίηση, ο χορός και η μουσική αλληλένδετα).

Έχει άραγε νόημα να φανταζόμαστε ότι οι ιδέες που ευδοκίμησαν κάποτε σε αυτό το γεωγραφικό μήκος κ πλάτος του πλανήτη, μπορούν να βρουν εύφορο έδαφος και να ξαναφυτρώσουν; Με ποιό τρόπο όμως και με τί όρους;


Σαν χήνα που ακόμα έχει απάνω της την αύρα του νεαρού της ηλικίας, το κείμενο αυτό με άγγιξε βαθιά.

Ευχαριστώ κ καλά Χριστούγεννα με απανωτές γέννες και πολλούς εαυτούς

Γεωργία Δεληγιαννοπούλου είπε...

Εξ άλλου, όμορφο κι αγαπημένο Ιωσηφι-Χηνάκι, λέμε "παίζω" θέατρο, "παίζω" μουσική...
Όσο για την αντίφαση που επισημαίνεις, έχω μια παρατήρηση. "Ποιητική" παρατήρηση, όχι "θεωρητική": μόνο παίζοντας το Παιχνίδι με όρους του Ιερού κατανοώ βαθιά την αντίφαση, γιατί την καθιστώ στη συνείδησή μου κι αυτή Ιερή.
Συμβουλή παιχνιδιάρικη: ρίξε και καμιά ευθύνη κάτω, στο πλακόστρωτο του Λονδίνου. Ας χαθεί, βρε αδερφέ, και μια ευθυνούλα!

Ιωσηφίνα είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις χηνοσυμβουλές που τόσο τις έχω ανάγκη. και για την ποιητική παρατήρηση.

Τώρα που γράφω αυτό το σχόλιο παρατηρώ από το παράθυρο την φουντωτή ουρά μιας αλεπούς να χάνεται πίσω από τον τούβλινο τοίχο του βικτωριανού σπιτιού της απέναντι γωνίας.
Είναι η αλεπού της γειτονιάς και την συμπαθώ ιδιαιτέρως κι ας αφήνει στρογγυλά κακάκια στην αυλή μας και τα πατάει ο βάσκος συγκάτοικος και βρίζει κάθε πρωί.

Ας είναι κι αυτό φαινόμενο αλλοτρίωσης, είναι ό,τι πιο παιχνιδιάρικο μπορώ να σκεφτώ τώρα στο κατά τ'άλλα διόλου αστειευόμενο και πολύ σοβαρό γκρίζο Λονδίνο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...