5.12.16

Ο Ρίλκε για τη Μοναξιά και τον Έρωτα


Αγαπητέ μου κύριε Kappus,
Δε θα ΄θελα να μείνετε χωρίς ένα χαιρετισμό από μέρους μου, τώρα που ΄ρχονται Χριστούγεννα και που ανάμεσα στη γιορτερή ατμόσφιρα, η μοναξιά σας θα σας φαίνεται πιο βαριά από άλλοτε. Αν όμως, κείνες τις ώρες, νιώσετε πως η μοναξιά σας είναι μεγάλη, χαρείτε τότε: γιατί (αναρωτηθείτε μόνος σας) τι νόημα θα ΄χε μια μοναξιά που δε θα ΄ταν αληθινά μεγάλη; Μονάχα μια μοναξιά υπάρχει, κι είναι μεγάλη και βαραίνει πολύ στους ώμους μας. Για όλους, σχεδόν, έρχονται ώρες που θα τις αντάλλαζαν πρόθυμα με οποιονδήποτε "συγχρωτισμό" - και τον πιο κοινότοπο ακόμα, και τον πιο φτηνό - ή με μιαν επιφανειακή ασήμαντη ομοφωνία με τον "πρώτο τυχόντα", τον πιο ανάξιο... Μπορεί όμως, τις ώρες ίσα - ίσα τούτες, ν'  αξαίνει και να μεστώνει η Μοναξιά· 
 (...)
Μην αφήσετε να σας κυριέψει στη μοναξιά σας ανησυχία και ταραχή, επειδή νιώθετε μέσα σας έναν αόριστο πόθο να ξεφύγετε απ'  τη μόνωσή σας. Ίσα - ίσα, αυτός ο πόθος - αν τον μεταχειριστείτε γαλήνια και στοχαστικά, σα μέσο για κάποιο σκοπό - θα σας βοηθήσει ν'  απλώσετε τη μοναξιά σας σε πιο πλούσιο και πιο πλατύ χώρο. Οι άνθρωποι έχουν βρει για το κάθε τι την ευκολότερη (συμβατική) λύση, την ευκολότερη απ' όλες τις εύκολες λύσεις. Είναι, ωστόσο, φανερό πως πρέπει να στεκόμαστε στο Δύσκολο·  κάθε ζωντανή ύπαρξη σ' αυτό στέκεται. Το κάθε τι στη φύση αξαίνει κι αμύνεται" κατά το δικό του τρόπο· από μέσα του ξεπηδάει μια ατομικότητα ολότελα δική του, που μάχεται να μείνει δική του με κάθε μέσο κι ενάντια σ'  όλα τα εμπόδια. Λίγα πράματα ξέρουμε· όμως,  για το ότι πρέπει να στεκόμαστε στο Δύσκολο, θα ΄μαστε πάντα σίγουροι. Είναι γόνιμη η μοναξιά, επειδή είναι δύσκολη. Ένας παραπάνω λόγος για να επιχειρήσουμε κάτι,  πρέπει να ΄ναι η δυσκολία που το κάτι αυτό παρουσιάζει.


Γόνιμος είναι ο έρωτας: επειδή κι ο έρωτας είναι δύσκολος. Έρωτας του ανθρώπου για τον άνθρωπο: ίσως αυτό να ΄ναι το δυσκολότερο απ'  όσα μας έταξεν η μοίρα, το πιο απόμακρο, η τελευταία δοκιμασία, το έργο που όλα τ'  άλλα δεν είναι παρά προετοιμασία και προπαρασκευή του. Γι'  αυτό και οι νέοι - που είναι "αρχάριοι" στο κάθε τι - δεν ξέρουν ακόμα ν'  αγαπούν: πρέπει να διδαχτούν τον έρωτα. Με όλο τους το είναι, με όλες τους τις δυνάμεις συμμαζεμένες γύρω στην ερημική φοβισμένη καρδιά τους, που οι χτύποι της ψηλώνουν ολοένα, πρέπει να μάθουν ν'  αγαπούν. Ο καιρός όμως της μαθητείας είναι πάντα καιρός μακρόχρονου 'εγκλεισμού". Έτσι, είναι, για πολύν καιρό, κι ο έρωτας: μοναξιά, ολοένα και πιο΄έντονη και πιο βαθιά μόνωση. Έρωτας δε θα πει ν'  ανοίγεσαι ευθύς, να δίνεσαι, να ενώνεσαι με κάποιον Άλλον (τι θα ήταν, άλλωστε, η ένωση δυο όντων ακαθόριστων ακόμα, ατελείωτων, ανοργάνωτων; )· είναι μια σπάνια ευκαιρία για να ωριμάσεις, ν'  αποχτήσεις μιαν υπόσταση δική σου, να γίνεις εσύ ένας ολόκληρος Κόσμος, για χάρη κάποιου άλλου, αγαπημένου προσώπου·  είναι μια υψηλή, ακράτητη αξίωση, που σε χρίζει εκλεκτό της και σε σπρώχνει προς τ'  απέραντα πλάτη. Μόνο έτσι θα ΄πρεπε να μεταχειρίζονται οι νέοι τον έρωτά τους: σαν ένα καθήκον που τους υποχρεώνει να εργάζονται αδιάκοπα στο μέσα τους κόσμο ("ν' ακρομάζονται και να σφυροκοπάνε νύχτα - μέρα"). Δεν είναι ακόμα ώριμοι για το δόσιμο του εαυτού τους για την εγκατάλειψη και το σβήσιμό τους μέσα σ'  ένα άλλο άτομο, για οποιοδήποτε τρόπο Ένωσης. (Πρέπει πρώτα και για πολύν καιρό, να μαζεύουν και να θησαυρίζουν ολοένα.) Η Ένωση αυτή, το δόσιμο αυτό, είναι το στερνό σκαλοπάτι·  ίσως η ανθρώπινη ζωή να μη μπορεί ακόμα να το χωρέσει.
(...)
Στο δρόμο του Έρωτα (όπως και στο δρόμο του Θανάτου, που είναι δύσκολος κι αυτός) δε θα βρεις - άμα τον αντικρύζεις σοβαρά - κανένα φως, καμιάν απόκριση, ούτε σημάδι, ούτε χαραγμένο δρόμο, για να σε βοηθήσουν. Και για τα δυο τούτα καθήκοντα, που κρατάμε κρυμμένα μέσα μας και τα παραδίνουμε στους άλλους χωρίς να φωτίσουμε το μυστικό τους, δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες. Όσο όμως αποζητάμε τη μοναξιά στη ζωή μας, τόσο περισσότερο ζυγώνουμε το μεγάλο νόημα του έρωτα και του θανάτου. Οι απαιτήσεις που, τραχύς και δύσκολος, ο έρωτας έχει απ'  τη ζωή μας σ'  όλη της την πορεία, είναι πάρα πολύ βαριές, κι εμείς, στα πρώτα μας βήματα, είμαστε πολύ αδύναμοι μπροστά τους. Αν όμως σταθούμε καρτερικοί και δεχτούμε τον έρωτα αυτόν σαν τραχιά μαθητεία - αντίς να χανόμαστε σ'  όλα κείνα τα εύκολα και κούφια παιχνίδια, που επινόησε ο άνθρωπος για να μην αντικρύζει κατάματα τη βαθύτατη σοβαρότητα της ζωή; - ίσως τότε, κείνοι που θα ΄ρθουν καιρό έπειτα από μας, να νιώσουν μια κάποια πρόοδο κι ένα ξαλάφρωμα·  και θα ΄ταν σημαντικό τούτο.
"Γράμματα σ'  ένα νέο ποιητή"
μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
εκδόσεις Ίκαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...