10.3.10

ΜΟm: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΩΚΙΕΣ



αντιγράφω από το περιοδικό της MOm "Ιστορίες για φώκιες", τεύχος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2009, αριθ. 46

ΚΑΛΟ  ΤΑΞΙΔΙ  ΝΕΦΕΛΗ
 Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010. Τελικά "το σύμπαν συνωμότησε", ο καιρός έφτιαξε και η "Νεφέλη" κολυμπάει σήμερα ελεύθερη και υγιής στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Β. Σποράδων στην Αλόννησο.
Όλα ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου 2009, όταν η ΜΟm δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την Άσσο της Κεφαλονιάς, για ένα νεογέννητο και ορφανό φωκάκι. Η ομάδα διάσωσης της ΜΟm έφτασε άμεσα στην περιοχή, εξέτασε τη, μόλις 10 ημερών, θηλυκή μεσογειακή φώκια, διαπιστώνοντας ότι ήταν αφυδατωμένη και με πολλά άλλα ελαφρά τραύματα στο σώμα και της παρείχε τις πρώτες βοήθειες.
Στις 16 Οκτωβρίου η "Νεφέλη", όπως βαπτίστηκε από τους κατοίκους της Άσσου, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας (το μοναδικό στη Μεσόγειο), όπου και ξεκίνησε το εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης και θεραπείας της σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Το μικροκαμωμένο φωκάκι άρχισε άμεσα, και χωρίς να εμφανίσει ιδιαίτερα προβλήματα, να δυναμώνει, κερδίζοντας συνέχεια βάρος, ενώ βούτηξε πολύ γρήγορα στην πισίνα, χωρίς τη βοήθεια των νοσηλευτών, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ προηγουμένων φωκών. Η Νεφέλη, σύμφωνα με τους ειδικούς της ομάδας περίθαλψης, ήταν μια από τις φώκιες που ξεχώρισε αμέσως για τη ζωηράδα της και την άμεση και ταχεία ανταπόκριση στη θεραπεία της.
Κατά τη διάρκεια παραμονής της στο Κέντρο, όπου δεν ξεπέρασε τους 3,5 μήνες, η Νεφέλη άρχισε  να τρώει ολόκληρα ψάρια και να κοιμάται στο νερό, δείχνοντας έτσι ότι το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξής της ολοκληρωνόταν με επιτυχία.
(...)

Όταν έφτασε τα 55 κιλά, η Νεφέλη ήταν πια έτοιμη να ξεκινήσει το ταξίδι της στην ανοιχτή θάλασσα. Έτσι στις 30 Ιανουαρίου 2010 μαζεύτηκαν όλοι στο γραφικό κόλπο της Στενής Βάλας, για να της ευχηθούν καλό ταξίδι.
(...)
Για τους επόμενους 6 μήνες η ΜΟm θα παρακολουθεί την πορεία της Νεφέλης στο φυσικό της περιβάλλον μέσω ειδικού πομπού, ο οποίος της τοποθετήθηκε επιδερμικά, για να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα και να είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που η νεαρή Monachus Monachus χρειαστεί βοήθεια. (...)
εδώ είναι ο ιστότοπος της MOm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...