31.5.11

Η μαρκησία ντε Σαντ

Γιούκιο Μισίμα

Η ΜΑΡΚΗΣΙΑ ΝΤΕ ΣΑΝΤ



Το έργο παρακολουθεί δύο παράλληλα ιστορικά γεγονότα: Τα χρόνια πριν από την έναρξη της Γαλλικής επανάστασης μέχρι εννέα μήνες μετά, και τη μακροχρόνια φυλάκιση του Μαρκήσιου ντε Σαντ, με την κατηγορία των ανήθικων σεξουαλικών πρακτικών. Η πρώτη πράξη εκτυλίσσεται το 1772, η δεύτερη το 1778 και η τρίτη δώδεκα χρόνια μετά, το 1790, και ακριβώς εννέα μήνες μετά την έναρξη της Γαλλικής επανάστασης.

Ο πολυβραβευμένος ιάπωνας συγγραφέας, Γιούκιο Μισίμα, με φόντο τη Γαλλική επανάσταση, που έμελλε να αλλάξει ολόκληρο το δυτικό κόσμο, φέρνει σε επαφή έξι διαφορετικές και έντονες γυναικείες προσωπικότητες σε ένα διάλογο για την ηθική, το ήθος, τις κοινωνικές συμβάσεις και την ελευθερία. Οι έξι γυναίκες του Μισίμα, πρόσωπα όλες του στενού περιβάλλοντος του Ντε Σαντ, αλλά και προσωποποίηση η καθεμιά τους μιας διαφορετικής στάσης απέναντι στη ζωή, μιας διαφορετικής ιδεολογίας, με αφορμή την φυλάκιση του ριζοσπάστη συγγραφέα και φιλοσόφου, αναζητούν ένα δρόμο για την ελευθερία. Η αντισυμβατική και ακραία προσωπικότητα του Μαρκήσιου ντε Σαντ, ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ στο έργο, δίνει την ιδανική αφορμή για να ανταλλάξουν καυστικά ευφυολογήματα και να συγκρουστούν, μέσα από διαλόγους ποτισμένους από το πάθος της καθεμιάς, αναζητώντας και δοκιμάζοντας τα όρια ανάμεσα στον καθωσπρεπισμό και την αξιοπρέπεια.
Ο συγγραφέας, βιώνοντας το τέλος μιας εποχής για τη χώρα του και τον πολιτισμό της, δανείζεται την ιστορία της Δύσης για να πραγματευτεί την αλλαγή των ηθών σε μια περίοδο γενικής κρίσης, αντίστοιχης με αυτή που βιώνουμε σήμερα.Το έργο του Γίουκιο Μισίμα μας αφορά όσο ποτέ άλλοτε σε μια περίοδο που η κοινωνία μας οφείλει να αναλογιστεί τη σχέση της με την Ιστορία της και να κάνει την αυτοκριτική της.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσεκούρας - Ορέστης  Τάτσης
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη
Φωτισμοί: Νικος Βλασσόπουλος
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Πατσιάς

Διανομή:
Βαρόνη Σιμιάν: Πάνος Ροκίδης
Κόμησσα Ντε Σαιν-Φον: Ανατολή Αθανασιάδου
Σαρλότ: Δάφνη Καφετζή
Κυρία Μοντρέιγ, μητέρα της Ρενέ: Μαρία Τσιμά
Ρενέ, μαρκησία ντε Σαντ: Ελένη Καλαρά
Αν, η μικρότερη αδερφή της Ρενέ: Βίκυ Καλπάκα

Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Μακρή 4, Αθήνα, Σταθμός Μετρό Ακρόπολη
Τηλ. 2109246692 
Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή 21.15 έως 5/6/2011
Διάρκεια: 90΄
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη - Πέμπτη: 15, 10 φοιτητικό
                        Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή:  20, 15 φοιτητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...