20.6.11

ο θεός της βροχής και οι χωματερές της ελληνικής μελαγχολίας

Η χωματερή στο Στρόφυλα στην Άνδρο κατέρρευσε πριν από μερικούς μήνες μετά από καταιγίδα. Τα σκουπίδια παρασύρθηκαν από τη βροχή, σπάρθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και έφτασαν μέχρι τη θάλασσα. Επί χρόνια κάποιοι κάτοικοι της Άνδρου επί ματαίω πίεζαν να μεταφερθεί η χαματερή μακριά από τον αρχαιοογικό χώρο. Επιτέλους το πέτυχαν. Το συμβάν επιβεβαιώνει περίτρανα τη λαϊκή σοφία: "μια βροχή μας σώζει!". Ιδού και η είδηση στις εφημερίδες, μαζί κι ένα βίντεο με τα ευεργετήματα της βροχής.

"Υστατη λύση" επιλέγει η Ανδρος για τη σωστή επεξεργασία των σκουπιδιών. Μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, όπου μέχρι πριν από λίγους μήνες λειτουργούσε παράνομη χωματερή, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, χωροθετείται, επιτέλους, μονάδα μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων και με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Φεύγει η χωματερή από τον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα

Αν και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΚΑ ΕΠΚΑ) δεν υπήρξε και ιδιαιτέρως συνεργάσιμη, όπως διαπίστωσε το ΚΑΣ, η προσπάθεια της νέας δημοτικής Αρχής να λυθεί το πρόβλημα απέδωσε και επελέγη μία λύση που ικανοποιεί πολλούς - αν όχι όλους.
Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε χώρο ανενεργού λατομείου, έξω από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Ο χώρος του Στρόφιλα θα αποκατασταθεί και τα σκουπίδια που έπεσαν στη θάλασσα ή βρίσκονται στις πλαγιές του λόφου, κάτω από τον νεολιθικό οικισμό, θα απομακρυνθούν.
Ο δήμαρχος Ανδρου παραδέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. "Είμαστε υπόλογοι για πολλά", είπε ξεκάθαρα προς τα μέλη του ΚΑΣ, και αυτό έδειξε πως υπάρχει έδαφος για συνεννόηση. "Πρέπει να τελειώνουμε, αλλιώς θα καταστραφούμε".
Η παράνομη χωματερή, που έχει καταδικαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει πρόστιμα 30.000 ευρώ ανά ημέρα μετά την 1η Ιουλίου. Η μονάδα θα λειτουργήσει επί διετία μέχρι τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ.

Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...