17.2.11

Melody Gardot: If I'm Lucky

H Melody Gardot, αμερικανίδα μουσικός γεννημένη στο Νιού Τζέρσι το 1985, στα 19 της χρόνια έμεινε ανάπηρη, μετά από  δυστύχημα, όταν τη χτύπησε αυτοκίνητο ενώ οδηγούσε το ποδήλατό της. Αυτό το γεγονός, όσο τραγικό κι αν ήταν, την οδήγησε στην αποκάλυψη του εξαίρετου μουσικού της ταλέντου. Η είσοδός της στη μουσική υπαγορεύτηκε από τον θεράποντα γιατρό της που ανησυχούσε για τη νοητική της εξασθένηση, αποτέλεσμα των εγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη λόγω του ατυχήματος. Ο γιατρός είχε την πεποίθηση ότι η μουσική θα μπορούσε να βοηθήσει  δραστικά στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών κακώσεων, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις: ασθενείς με μειωμένη νοητική ικανότητα μετά από ανάλογο τραύμα να επιδεικνύουν χάρη στη μουσική αξιοθαύμαστη βελτίωση. Η μουσική βοηθάει την επαναδόμηση των αυλάκων του εγκεφάλου που είναι απαραίτητες για την ανάκληση κάθε πληροφορίας. (Ιδιαιτέρως  στις περιοχές της μνήμης, των υπολογιστικών δεδομένων, των εκτελεστικών λειτουργικών ικανοτήτων κλπ). "Η μουσική  επιτρέπει στο άτομο να αναμιμνήσκει και να επανασυνδέεται με την αίσθηση της ταυτότητάς του.  Η σύνθεση τραγουδιών είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, όταν εργάζεται κανείς με την συγκέντρωση και άλλα νοητικά - γνωστικά ζητήματα.", λεει από τη British Columbia η Katherine Wright, εκ μέρους  του Οργανισμού Μουσικοθεραπείας.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού της  η Melody Gardot έκανε ηχογραφήσεις κληνήρης, ενώ ακόμα δεν μπορούσε να περπατήσει, και τελικά κυκλοφόρησε την πρώτη δουλειά της με τον τίτλο "Some Lessons:  the Bedroom Sessions". H λαχτάρα της Gardot να γίνει καλά, μαζί με λίγη τύχη,  το έφεραν και τράβηξε την προσοχή ενός ραδιοφωνικού DJ στο τοπικό ραδιόφωνο της περιοχής, το AAA station WXPN,  γνωστό για το λανσάρισμα πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, όπως ο Amos Lee και η Norah Jones. Σύντομα κέρδισε την εκτίμηση του κοινού σαν  μια "τραγουδοποιός φαινόμενο' , τόσο για την εκθαμβωτική μουσική της, όσο και το  ασύλληπτο κουράγιο της, απέναντι  στη συμφορά. Η City Paper Philadelphia αναφέρθηκε σ'  αυτή, κατά  την απονομή των βραβείων κοινού το 2005 με τα εξής λόγια: "Για μας, δεν υπάρχει πιο  εμπνευσμένος και  πιο ταλαντούχος μαχητής από  το τραγουδιστικό και συνθετικό φαινόμενο που λέγεται  Melody Gardot. Κατάφερε να μετατρέψει τον πόνο ενός  αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, από αυτά που αλλάζουν ζωές, σε εκπληκτικής ωριμότητας μουσική, ολότελα μαγευτική". 
Η εφημερίδα ήταν το πρώτο έντυπο που αφιέρωσε άρθρο στη νεαρή κοπέλα.

Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ, μετά το Some Lessons, ήταν το Worrisome Heart. Το άλμπουμ περιέχει 11 τραγούδια, όλα γραμμένα από τη  Melody Gardot, με συμπαραγωγούς τον,  βραβευμένο με δύο βραβεία  Grammy, Glenn Barratt και την ίδια. Συνεργάτες της στο άλμπουμ η αφρόκρεμα των μουσικών, ο κιθαρίστας Jef Lee Johnson, (έχει παίξει με τους Billy Joel, George Duke, Aretha Franklin, David Sandborn), στα πλήκτρα ο Joel Bryant (μουσικός των Aretha Franklin, Harry Connick Jr.) και ο τρομπετίστας Matt Cappy (έχει παίξει με τους Jill Scott, Kirk Franklin). 
Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που κάνουν την κάθε συναυλία σχεδόν αδύνατη για την νεαρή τραγουδίστρια: ήδη από τα είκοσι χρόνια της η Melody Gardot κρατάει μπαστούνι και  πρέπει να φοράει μαύρα γυαλιά. Συχνά έχει ένα μικρό μαύρο κουτί δεμένο στη μέση της, το ονομαζόμενο  "μονάδα TENS", που χρησιμεύει για να την ανακουφίζει από τις νευραλγίες και τους μυικούς πόνους. Στις συναυλίες κάθεται σε ειδική καρέκλα, εξ αιτίας ενός κατάγματος της πυέλου, που έπαθε στο ατύχημα. Η πύελός της παραμένει ασταθής. Υποφέρει ακόμα από μια δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος που της προκαλεί υπερευαισθησία στους θορύβους και τους ήχους.

Η ικανότητά της να ξεπερνά τους φυσικούς περιορισμούς και να μπορεί να γράφει και να τραγουδάει ερήμην του πόνου, την καθιστούν πηγή έμπνευσης. Όμως, η μουσική της, ανεξάρτητα από την προσωπική της ιστορία, είναι από μόνη της εντυπωσιακή: "Το "Some Lessons — The Bedroom Sessions”  είναι εν μέρει ένα χρονικό του αγώνα της να διατηρήσει την ταυτότητά της, ενάντια στη δίνη της αναπηρίας. Δεν έχει εκμεταλλευτεί την κατάστασή της, ούτε την έχει κρύψει. Είναι απλώς ένα πραγματικό γεγονός. Κι όμως, ακόμα και χωρίς το δράμα της ανάρρωσης,  πάλι θα  τραβούσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των Media και του κοινού, γιατί είναι ένα αληθινό, γνήσιο και δυναμικό ταλέντο." - Montgomery Co. News
το κείμενο το πήρα και το μετέφρασα από εδώ
jiagogina

If I'm Lucky

( Eddie Delange/Joseph Myrow - Charlie Haden Sophisticated Ladies LP)

If I'm lucky
You will tell me that you care
That we'll never be apart
If I'm lucky
This will be no light affair
It's forever, from the start

If I'm lucky
There'll be moonbeams all around
Shining bright as day
You will hold my hand
And you'll understand
All I cannot seem to say

If I am lucky
There will be a time and place
You will kiss me
We'll embrace
In that moment
Every wishful dream I ever knew
Will come true

If I'm lucky
I will go through the years with you

If I'm lucky
You will tell me that you care
That we'll never be apart
If I'm lucky
This will be no light affair
It's forever, from the start

If I'm lucky
There'll be moonbeams all around
Shining bright as day
You will hold my hand
And you'll understand
All I cannot seem to say

If I am lucky
There will be a time and place
You will kiss me
We'll embrace
In that moment
Every wishful dream I ever knew
Will come true

If I'm lucky
I will go through the years with you
I will go through the years with you

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...